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味噌の仕込みが始まります!

2012.01.13


明日から今年度の味噌の仕込みが始まりますので、大豆を炊く釜や火の周りの準備や点検をしています。当宿の味噌造りは基本的にほぼ手作業での作業になりますので複雑な準備などはありませんが、火を使うので点検は大事です。この作業が始まると「新しい年が始まったな?」と感じます(笑)。
詳しくは書けませんが、今年は味噌自体の質を上げるいくつかの事や、いくつかの試作味噌を仕込む予定です。あとは仕込みと同時に姉妹店の味噌屋で販売する新商品も作ります。
姉妹店の味噌屋では毎年売り切れしている味噌がありますので、今年も味噌蔵の収容の仕方を何とか工夫しながらいくつか増やしていきたいと思います。
当宿では色々な種類の味噌を使った鍋をお出ししているので、味噌も種類によって何パターンも作ります。この味噌にはこの塩とこの大豆の組み合わせ、等々、何年も試行錯誤して熟成させた味噌を作っています。素朴な鍋料理ですが、味噌や自家菜園の野菜や山椒などの素材に見えない部分で色々と手間をかけています。
仕込み期間は予定では3月初旬まで続きます。当宿の味噌は、大原の水や空気に余計な雑菌が少なく、水や空気が綺麗な非常に寒い季節にだけ仕込むので、暖かい季節にかからないようにほぼ休み無く仕込み続けます。
体が慣れるまでは筋肉痛との戦いが待っています(笑)。
味噌については詳しくは姉妹店の味噌庵のホームページをご覧ください。


http://www.misoan.jp/


Making bean paste will start tomorrow.
The preparation and the check of the iron pot which cook a soybean are carried out.
Since making bean paste for my hotel is work by manual labor mostly, there is no preparation of a complicated machine.
If this preparation starts, I will think, “A new year started.”
Although I cannot write in detail, I am going to make improvement in the quality of bean paste, and some trial products this year.
The new product of the bean paste store of an after affiliated store is also made.
Since there is bean paste sold out in the bean paste store of an affiliated store every year, I increase the quantity of bean paste.
Since the pan using kinds various in my hotel of bean paste is offered, many kinds of bean paste is made.
For example, it is the combination of this salt and this soybean, etc. at this bean paste.
Although it is a simple pan, time and effort is applied.
The period which makes bean paste is till the beginning of March.
I will get muscular pain during this period.
Please see the homepage of the bean paste hermitage of an affiliated store for details about bean paste.


從明天醬製作開始。檢?著煮大豆的鍋的準備和。因為我的宿驛的醬製作大體上在手工作的工作,沒有複雜的機器的準備。我想這個準備開始「新的年開始了」。
我詳細不能寫,不過,我今年與醬的質量的提高,將製作幾個試製品。以後也製作系列店的醬舖的新商品。
因為在系列店的醬鋪有?年售光的醬,我?加醬的量。
因為提供著把在我的宿驛各種各樣的種類的醬用在的鍋,製作幾種類醬。譬如,為這個醬這個鹽和這個大豆的組合,。等是樸素的鍋,不過花著工夫。
製作醬的期間到3月初旬。
我會這個期間得到肌肉痛。
關於醬請詳細看系列店的醬草庵的主頁。